Sistemul imunitar infantil – mai scazut la oras

Sistemul imunitar infantil - mai scazut la oras

Autoritatea de Sanatate Publica Judeteana Salaj informeaza ca infectiile respiratorii se transmit prin inhalarea picaturilor de secretie eliminate de bolnav prin tuse, stranut ori prin contact cu mainile contaminate ale bolnavului sau cu diferite obiecte care apartin acestuia. Din categoria infectiilor respiratorii fac parte: rinitele (guturaiul), rinofaringitele, faringitele, amigdalitele, polipii, sinuzitele, laringitele, traheitele, bronsitele, epiglotitele,bronsiolitele si pneumoniile. Cauzele care duc la contaminare sunt 90 la suta virale.

Dr. Sanda Stanca, directorul adjunct al ASP Salaj, a declarat ca frecventa mai crescuta a acestor infectii este la copiii din zonele urbane fata de cei din mediul rural, la cei cu nivel de trai scazut, precum si la familiile numeroase ale caror membri locuiesc in aceeasi incapere.

Rinofaringita acuta

Dr. Daniela Gui din cadrul ASP – Compartimentul de Promovare a Sanatatii a afirmat ca rinofaringita acuta este cea mai frecventa afectiune a copilului in sezonul rece. Primele simptome ale bolii sunt febra pana la 38 – 39 de grade Celsius, frisoane, indispozitie si prin lipsa poftei de mancare. Afectiunea evolueaza cu respiratie zgomotoasa, somn agitat, supt dificil, tuse predominant seaca, varsaturi si scaune diareice. De asemenea, la copilul mare poate sa apara durere la inghitire, tuse iritativa urmata de varsaturi, durere de cap si durere musculara.

Autoritatea de Sanatate Publica Judeteana Salaj face precizarea ca, in cazul inefctiilor virale, nu este indicata administrarea antibioticelor. Tratamentul va fi administrat numai la indicatia medicului.

Leave a Comment